b01
Op 3 januari 2018 kwam ik langs de Badhuisspreng en zag tot mijn grote verbazing dat er nogal wat water in stroomde. Ik begon deze fotosessie in park Berg en Bos bij de stenen man.
 
b02
Dit bord vermeldt de historie van deze ijzererts laag. Je kunt er komen naast de ingang van het voormalige AGOVV terrein bij de rotonde Jachtlaan, J.C. Wilslaan, John F. Kennedylaan etc.
 
b03
Vanuit de vijver van park Berg en Bos stroomt er heel wat water stroomafwaarts. Er zijn zelfs een aantal kleine watervalletjes te zien.
 
b04
Het heeft al een tijd lang behoorlijk geregend en na een paar maanden stijgt de grondwaterstand genoeg om de hoger gelegen sprengkoppen weer watervoerend te laten worden. Dit gebied maakt deel uit van een smeltwaterdal uit de ijstijden en ook het regenwater stroomt vanuit de hellingen in de beken.
 
b05
Een blik stroomafwaarts naar de overkluizing bij de rotonde.
 
b06
En vanuit de rotonde een blik terug in het park Berg en Bos.
 
b07
Er zou een overkluizing tussen het park Berg en Bos en de sprengkoppen van de beek onder of langs de rotonde moeten zijn. Hoe deze overkluizing precies functioneert is niet helemaal duidelijk.Oude kaarten laten inderdaad een verbinding zien. Op de rotonde is duidelijk te zien dat er recent werkzaamheden hebben plaatsgevonden. De laatste informatie is, dat er een schot in de leiding zat en dat de verbinding van het riool inmiddels afgekoppeld is. Er misschien tevens een water ondoorlatende laag (bentoniet) doorgetrokken tot voorbij de rotonde. Dat kan ook de reden zijn voor de vermeerdering van de hoeveelheid water stroomafwaarts.
 
b10
Aan de andere kant van de rotonde liggen de oude sprengkoppen van de Badhuisspreng. Hier stroomt behoorlijk wat water vanuit een pijp komende vanuit de rotonde.
 
b11
Deze close-up laat zien hoe snel het stroomt.
 
b12
En hier een blik van de andere kant van deze inlaat.
 
b13
Iets verder stroomafwaarts bij het eerste bruggetje is te zien hoeveel water en aanwezig is.
 
b14
Er zijn een aantal sprengkoppen aanwezig. Ze bevatten weliswaar water, maar dat zal wel niet van kwel komen.
 
b15
Toch is het een mooi gezicht.
 
b16
De laatste sprengkop met op de achtergrond de monumentale flats aan de Sprengenparklaan.
 
b17
Vanuit het bruggetje bij de sprengkoppen kijken we stroomafwaarts richting de Moeflonstraat. Ik heb al erg lang niet meer zoveel water in deze sprengenbeek gezien.
 
b18
Een heel eind verder vlak bij de Henri Dunantlaan kijken we stroomopwaarts over het oude smelwaterdal. Het dal is wel erg uitgegraven bij de oorspronkelijke aanleg van de sprengenbeek.
 
b19
In de buurt van de Henri Dunantlaan gaat de beek een behoorlijk eind ondergronds.
 
b20
Bij de Schuttersweg (school Sprengelo) komt de beek weer bovengronds in de gereconstrueerde beekloop.
 
b21
Op de plek van het waterbekken waar het water vroeger voorverwarmd werd voor het Badhuis staat nu opeens weer water, Het is een soort wadi geworden en heeft dus een nieuwe functie gekregen.
 
b22
Het water stroomt behoorlijk snel. Ter hoogte van de Koning Lodewijklaan gaat de beek weer ondergronds en gaat aan de andere kant van de Sprengenweg verder.
 
b23
Dit fraaie pand op de hoek van de Sprengenweg en de Koning Lodewijklaan is wel even de moeite van het bekijken waard.
 
b24
Ter hoogte van het voormalige Julianaziekenhuis stroomt de beek verder. Ook hier was het erg lang droog met alleen maar blad in de beekbedding.
 
b26
Dit is het bekendste gedeelte van de beek, die hier verder stroomt tussen de twee eenrichtingswegen van de Sprengenweg
 
b27
We kijken naar het kruispunt Sprengenweg en het Beekpark (de voormalige Badhuisweg).
 
b28
Het oude fabriekje in de Hoogakkerlaan.
 
b29
Bij het kruispunt stroomt er nog steeds water als de beek overkluist verder gaat.
 
b30
Daarna is het echter afgelopen. Het water zal ergens onderweg op een andere manier afgevoerd worden. Een reden kan zijn om overstromingen in verderop gelegen gedeelten te voorkomen. Het was een leuke tocht ondanks de windkracht 7 en de felle regenbuien die er op deze 3de januari 2018 waren.
 
b31
De Gemeente en het Waterschap waren enthousiast over deze onverwachte watersurprise en het Waterschap heeft de beek daarom gauw laten schonen. Op 19 januari ben ik er weer even langs geweest en dit was het resultaat. Lang heeft het water helaas niet gestroomd want inmiddels staat de beek weer zo goed als droog.
 
 
Powered by Phoca Gallery