Klik op de eerste foto voor een slideshow.
p1a
De Oude Beek in Beekbergen heb ik in augustus 2011 bezocht tijdens een tuinbezoek, georganiseerd door enthousiaste tuinbezitters (4evergreen) in Beekbergen.
De bron ligt in het tuinreservaat Woeste Weelde aan de Engelanderweg in Beekbergen
 
p1b
Deze Oude Beek is eigenlijk geen spreng maar een echte beek die zijn weg door een een dal zoekt in tegenstelling tot een spreng die altijd opgeleid is en zo weinig mogelijk verval kent.
 
p1c
De Oude Beek is geclassificeerd als hoogste ecologische natuurwaarde. Langs de kanten groeit het zeldzame dubbelbladige goudveil.
De beek is ontstaan door het kwelwater dat vanaf de Beekberger Enk stroomt. Op talloze plekken komen kleine ondergrondse stroompjes uit in de beek. De watertemperatuur is daardoor het gehele jaar ongeveer 10 graden.
 
p1d
Tijdens de tuinbezoeken maakte ik nog een mooie foto van een libelle die net uit de cocon kwam.
 
p1e
En nog even een close-uo
 
p1f
In een andere tuin waren er mooie kunstwerken te zien. En weer een libelle maar nu iets groter.
 
p1g
Op de Engelanderweg in Beekbergen beginnen we de route. Hier een zicht op de bosjes waar enkele sprengenkoppen beginnen.
 
p2a
Een van de tuinen aan de "Engeland" in Beekbergen bevat deze poel. Of is het misschien een sprengkop die niet naar een spreng leidt?
 
p2b
In het boek Veluwse beken en sprengen is een oude kaart uit ca. 1845 te vinden waar het gehucht Engeland is getekend met de loop van de Oude Beek
 
p2c
Langs de "Engeland" is er een aantal sprengkoppen te zien. Het is zeer de moeite waard om eens in dit kleine gebied ten westen van de Arnhemseweg in Beekbergen te wandelen.
 
p3a
Oude bomen in een eeuwenoud cultuurlandschap.. En dat vlakbij....
 
p3b
Langs de spreng bloeit er van alles. Het is voorjaar nu ik deze foto's gemaakt heb en de sneeuwklokjes staan er ook mooi bij.
 
p3c
Het waterschap is terecht trots op deze spreng en dit is het eerste bord van een hele serie die we langs de beek tegen zullen komen. Uiteindelijk zullen we in Klarenbeek uitkomen.
Vanaf Klarenbeek gaat hij nog verder tot in de Ijsel bij kasteel Nijenrode.en verandert de beek van naam.
 
p4a
We zijn nu bij de Arnhemseweg aangekomen waar een oud elektriciteitshuisje staat aan de rand van alweer een sprenkop.
 
p4c
We lopen naar het huisje noordwaards.
 
p4d
We zijn nu bij hotel Engelanderhof aangekomen. Links van het hotel komt de spreng van een aantal van de koppen aan die de hoofdspreng is in dit gebied. De spreng gaat onder de Arnhemseweg door en we rijden nu door de Tullekensmolenweg.
 
p4e
Richting de Tullekensmolen die we in de verte al zien liggen.
 
p5a
De wijerd voor de molen.
 
p5b
Een kijkje boven op het dijkje langs de spreng.
 
p5c
Sinds mei 2011 is de molen open voor publiek en is ingericht als museum. Het is nog niet lang geleden gerestaureerd en ziet er prachtig uit. Er staat er een collectie A- Fords en er is een fotogalerie van oldtimers
 
p5d
Nog even een zijaanzicht van het pand met de schoorsteen op de achtergrond.
 
p6a
Nu gaan we door naar de Ruitersmolen die iets verderop ligt. Links eerst de wijerd waar men mooi omheen kan wandelen.
 
p6b
Eigenlijk is het een erg mooi park geworden.
 
p6c
Iets verderop bij de ingang van het molenterrein staat het oude schoepenrad als een indrukwekkende herinnering hoe het was.....
 
p6d
Bij de spreng de oude gerestaureerde Ruitersmolen. Geopend gedurende het hele jaar
op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur.
 
p6e
Het rad aan de zijkant met een behoorlijk verval.
 
p6f
Altijd een mooi gezicht dat stromende kristalheldere water, dus nog maar eens een close-up.
 
p6g
Een mooi onderhouden gebied en erg geschikt om te picknicken of gewoon door heen te wandelen.
 
p6h
Gedenkplaat uit 1985 van de heropening na de restauratie.
 
p8a
Iets verder bij de Hansengraaf kruist de Oude Beek de weg.
 
p8b
We kunnen kiezen of we de beek volgen via de Nieuwe Voorweg of via de Els. Ik heb dit keer de Els genomen. Vanaf de Hansengaaf zien we de Oude Beek door een duiker onder het VSM spoorlijntje Apeldoorn Dieren gaan.
 
p8c
De duiker onder het spoorlijntje
 
p9a
Na een ritje door de Els komen bij in Lieren aan in de buurt van de Nieuwe Voorweg.
 
p9b
Blik stroomopwaarts.
 
p9c
En blik stroomafwaarts. De beek wordt hier al iets breder.
 
p9d
En weer een bord van het waterschap.
 
p10a
We vervolgen onze weg langs de Veldbrugweg, rechtsaf de Brink en weer even rechtsaf de Lierderstraat om de volgende kruising met de Oude Beek te kunnen zien. Hier is de beek echt op zijn mooist in dit gebied. Mooie tuinen ook!
 
p10b
En een blik stroomafwaarts.  We gaan terug de Lierderstraat in tot we bij het kanaal komen en gaan dan even rechtsaf de Molenvaart in.
 
p11a
Als we een stuk verder de Molenvaart langs fietsen zien we rechts het gebouw De Goudkuil waar zich ook een molen bevindt. De molen is in een slechte staat maar het lijkt eroip dat er plannen zijn voor restauratie.
Hier het bord dat het meldt. Dit is de plek waar voorheen de Gasthuismolen stond.
 
p11b
Het rad van de molen met het groot hoefblad langs de beek. Een plant die het erg goed doet langs beken en sprengen vanwege de vochtige omgeving. Ik bezocht deze molen eind maart en dan bloeit hij ook. Een prachtig gezicht.
 
p11c
Heel er veel groot hoefblad.Het water is verrijkt met kalk, ijzer etc. en dit is wat deze plant nodig heeft. Deze elementen zijn nogal zeldzaam op de Veluwe en daarom is de plant ook niet veel te zien in deze omgeving.
 
p12a
We fietsen terug langs de Molenvaart richting het kanaal en kijken stroomafwaarts. We stek het kanaal over bij de Lierderbrug en gaan het fietspad rechts langs het kanaal verder tot de overkluizing.
 
p15a
We zijn nu aan de andere kant van het kanaal. De oude Beek loopt hier verder en kruist het kanaal via een duiker. Best wel bijzonder twee waterwegen die elkaar kruisen! De Oude Beek was er al lang voor het kanaal werd aangelegd en is daarom gecontinueerd.
 
p15b
De Duiker
 
p15c
De Oude Beek looppt een stukje parallel aan het kanaal verder.
 
p15d
Bij de duiker maakt de Oude Beek een beetje een vreemde kronkel. Er is een zandafgraving in de buurt maar waarom er een kleine zijaftakking van de beek is, is niet duidelijk.
 
p16a
Iets verderop bij de Hanekerweg kijken we even bij de volgende kruising met de beek. We gaan weer terug naar het kanaal en komen bij de overkluizing met de A1 uit.
 
p16b
 
p17a
Hier begint het niuew aangelegde Beekbergerwoud. Dat het wild zich hier prettig voelt is wel te zien. Langs het talud van de snelweg lopen drie reetjes rustig te grazen.
 
p17b
Als we de snelweg onderdoor gegaan zijn slann we links af tot bij de duiker.
 
 
Powered by Phoca Gallery