

We vervolgen de tocht langs de Badhuisspreng richting de Parken bij de oude poort van park Berg en Bos aan de J.C. Wilslaan tegenover de Grindberglaan. Hier kijken we richting de huidige hoofdingang van het park een honderd meter verderop.

En hier kijken we richting de Jachtlaan en naar een oude brug over de Spreng die via een oud pad in het park dat naar de uitkijktoren gaat. De spreng heeft zijn oorsprong in de bosvijvers van park Berg en Bos.
We gaan nu naar de rotonde op het kruispunt van de J.C. Wilslaan, de Jachtlaan en de Laan van Spitsbergen en slaan links af richting het Sprengenpark.

We zien nu de plek waar de spreng vanuit het park onder de rotonde uitkomt. De spreng voert al lang geen water meer dus we zien alleen een droge bedding. In 2015 zag ik echter wel dat er water aangevoerd werd via de overkluizing uit de vijver in park Berg en Bos.

Het park is mooi in engelse stijl aangelegd en de hellingen langs de beek zien er met de beplanting erg mooi uit. Zeker een plek om eens lekker in het gras te genieten. Misschien is het een goed idee om een picknickmand op deze wandeling mee te nemen.
De flats langs de Sprengenparklaan zijn de eerste flats in Apeldoorn en echte monumenten. De balkons etc. zijn de moeite van het bekijken waard.

We steken een bruggetje over en daarna de Sprengenparklaan. Dan gaan we het Sprengenpark in dat ingesloten wordt door de Sprengenparklaan, de Asselsestraat en de Henri Dunantlaan. De vijver in het park zit vol vis en er wordt dan ook regelmatig gevist. Aan de rechterkant van het park is het Rooie Dorp te zien. Dit is een oude volksbuurt in Apeldoorn en leuk om eens doorheen te wandelen.

We gaan weer naar de ingang van het park. We steken de Henri Dunantlaan over en via de Sprengenweg komen we bij de Moeflonstraat uit. Hier staat sinds 2009 een nieuw beeld nl. de "trittai" van Hieke Luik waar vroeger het beroemde beeld van Zadkine, de drie Gratieen heeft gestaan. Dit is door onverlaten omgeduwd en daarom is er besloten om het in het stadskantoor te plaatsen. Daarna is het in CODA geplaatst naast een ander beeld van Zadkine dat vroeger bij Orpheus stond.

De vijver aan de Moeflonstraat is een overstortvijver en bij hoosbuien kan het water tot aan de straat komen te staan. De flats aan de Moeflonstraat zijn ook de moeite waard. Vroeger zei men dat wie er woonde, voor een dubbeltje op de eerste rang zat. De vloeren van de trapportalen bevatten vele fossielen en zijn de moeite van het bewonderen waard. Tegenwoordig zou men dit niet meer kunnen betalen.

Hier eindigt deze route. Veel plezier en neem een lunchpakket mee om onderweg eens te pauzeren en te genieten.


We vervolgen onze weg langs de Sprengenweg en steken de Schuttersweg over. Rechts ligt een nieuw aangelegde bedding langs de school Sprengeloo. In vroeger tijden werd hier het water over een groter gebied verspreid om het te laten opwarmen. De reden was dat het water voor het vroegere badhuis (later meer) gebruikt werd. In de 50-er jaren heb ik er zelf les gehad en dat opwarmen heeft volgens mij niet veel zin gehad want ik heb er een longontsteking opgelopen ;-)

Ter hoogte van de Koning Lodewijklaan steken we de Sprengenweg over en zien de plek waar de spreng onder de weg uitkomt.

Ter hoogte van de Bartelsweg splits de Sprengenweg zich in twee banen waartussen de spreng in een parkje met bruggetjes etc. verder loopt.

Op de hoek van de Badhuisweg en de Sprengenweg gaat de spreng overkluisd verder. Rechts is de plek waar het oude badhuis heeft gestaan. Hiervoor werd het water gebruikt en al was het water heel erg zuiver, het was ook erg koud. Veel oud Apeldoorners zullen zich dit bad nog goed kunnen herinneren.

Hier hebben we zicht op het oude beekpark waar vroeger de vrachtauto's van Streng stonden en er kermis gevierd werd. Er was hier vroeger ook wel een parkachtig vijvertje maar dat heeft niet lang geduurt.

Via de Paul Krugerstraat waar het tweede grote bad van Apeldoorn, het Sportfondsbad voorlopig nog aanwezig is, gaan we naar het eerste grote park op onze route, het Oranjepark.

We lopen door het park en zien de opnieuw gebouwde muziektent. Als u geluk hebt kunt u er van een kapel of andere muziekbeoefenaars genieten. Ook de fontein is de moeite waard.

Als we de Regentesselaan overgestoken zijn komen we in de Oranjelaan waar we aan de rechterkant nog een uitloper van de Oranjeparkvijver zien.

Onderweg zien we deze mooie tuin waar de uitloper van de Oranjeparkvijver doorheen loopt.
Links naast de kerk op de Regentesselaan ligt de vijver en vanuit het kerkgebouw is er mooi zicht op.
