29 - 03 - 2020
IJsvogel Oktober 2018 (Nel Appelmelk)
Artikelindex
Bezoekers teller vanaf de 16de december 2018
VandaagVandaag18
GisterenGisteren101
Deze weekDeze week780
Deze maandDeze maand2166
Alle dagenAlle dagen23626
Taal/ Language/ Langue /Sprache

Paragraaf index

Het oude boekje van H.C.J. te Loo "Oud Apeldoorn in woord en beeld" uit 1932, waarin hij uitvoerig allerlei oude gebouwen in Apeldoorn beschrijft, is door mij ook op de website geplaatst . Wat me hierbij opviel was het jaar. In 1932 zijn ook de boekjes van Moerman en Kremer over de paleisleidingen uitgebracht. Er was nogal wat te doen in dat jaar over de geschiedenis van Apeldoorn!

Herman Christiaan Johannes te Loo, de zoon van de bakker Harmen Jan te Loo, was schilder en leefde van 8-06-1864 tot 18-06-1945.
De tekeningen van zijn hand zijn vaak wel bekend maar de verhalen erbij meestal niet. Met deze digitale versie van zijn boekje uit 1932 poog ik om zijn nalatenschap meer bekendheid te geven.

Hier een schaarse, helaas nogal onduidelijke, foto van hem uit 1935 van de Nieuwe Apeldoornsche Courant. Naast zijn werkzaamheden als schilder was hij ook voorzitter van de Christen Unie en lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Ook zat hij, als voorzitter, in diverse belangrijke comite's in Apeldoorn.

hcjteloo 1935

Hopelijk heeft u plezier bij het lezen van zijn verhalen.

Los van zijn boekje heeft hij diverse andere tekeningen gemaakt. In het archief van Reinier Hardonk vond ik de fraaie tekening van de situatie uit ca. 1890 van de plek waar het badhuis stond. De tekening laat de hoek van de Badhuisweg en de Sprengenweg (rechts) zien. Ik heb de afbeelding wel wat moeten oppimpen. Waar de originelen van de tekeningen van te Loo zin gebleven is mij helaas niet bekend.

badhuisspreng

Herman's vader was bakker op de hoek van de Sprengenweg en de Loolaan en dat verklaart wel waarom er veel verhalen over de Nieuwe Enk in dit boekje te vinden zijn. Voor mij persoonlijk ook erg leuk omdat ik vroeger boven radiozaak Olanda op de Badhuisweg (nu Beekstraat) heb gewoond en het gebied ook goed ken.

OUD-APELDOORN
in
WOORD EN BEELD
door
H. C. J. TE LOO


Premie-Uitgave van het Dagblad  Nieuwe Apeldoornse Courant Directeur : J.F. Wegener. -- 1932


Prev Next »