22 - 04 - 2021
IJsvogel Oktober 2018 (Nel Appelmelk)
Artikelindex
Bezoekers teller vanaf de 16de december 2018
VandaagVandaag27
GisterenGisteren40
Deze weekDeze week160
Deze maandDeze maand2101
Alle dagenAlle dagen56862
Taal/ Language/ Langue /Sprache

Hugenoten….. Een lange speurtocht van Henk Weltje - juli 2015

Wie heeft er niet een hugenoot in de familie? Het lijkt soms wel alsof je niet meer meetelt als er niet een in je stamboom zit.
Ook mijn streng gelovige protestantse overgrootvader vertelde zijn kinderen en kleinkinderen vol trots dat er hugenoten in de familie zaten.
Dat verhaal, dat door mijn vader aan mij overgeleverd is, was voor mij een van de redenen om aan genealogie te beginnen.
Toch duurde het nog tot dit jaar voordat de uiteindelijke waarheid boven water kwam.

Tijdens mijn stamboomonderzoek kwam de naam van de schoonmoeder van mijn overgrootvader te voorschijn. Zij heette Jaapje Laplein en was geboren te Monster. Dat was ook de enige Frans klinkende naam in de familie.
Na onderzoek en een aantal telefoontjes kwam ik in 2002 in contact met de toen 85 jarige heer J.G. la Plein. Hij bevestigde dat zijn betovergrootvader uit Frankrijk kwam en een hugenoot was.
Dus waarom zou ik nog twijfelen. Ik had al 2 mondelinge bronnen.

De naam werd op veel verschillende manieren geschreven.
De opa van Jaapje heette o.a. Denis Laplaye, Denie la Plaingne, Dirk La Pleinje, Dirk Laplein en Dirk Laplijn.
Ook werd in zijn huwelijksakte vermeld dat Dirk La Pleinje jongman van Wietrach was.
Die plaats is niet te vinden maar andere genealogen namen aan dat het hier om Uetterath in Duitsland moest gaan.
Hier liep het spoor dood.

Vorig jaar kreeg ik een email van een collega genealoog die zijdelings met deze familie bezig was en dat bracht me op het idee om via de website zoekakten.nl de geboorteakten in Katwijk aan Zee eens beter te bekijken.

Bij de geboorte in 1799 (de Napoleontische tijd) van de oudste dochter van Denis was er een Franse ambtenaar aanwezig en die begreep gelukkig wat Denis Laplaye bedoelde toen hij zijn geboorteplaats noemde. De akte was in het Frans opgesteld en Dirk beschreef dat hij uit Vitrac Departement de la Charente in Frankrijk kwam en dus niet uit Wietrach, wat er op het gehoor voor een Nederlandse ambtenaar op lijkt.



Kortom. Het was geen hugenoot die rond 1700 naar Nederland gevlucht was maar een bezetter. Wat zou mijn overgrootvader teleurgesteld zijn geweest.

Waarom zou Denis zijn ouderlijk huis hebben verlaten? Waarschijnlijk toch vanwege het geloof.
De prior curie (het voormalige hoofd van de plaatselijke katholieke geloofsgemeenschap) kreeg geld van de overheid als ambtenaar van de burgelijke stand van Vitrac. Hij heeft daarnaast vaak de laatste sacramenten aan de stervenden toegediend maar niet aan de Laplaigne’s.
Die waren dus waarschijnlijk protestant al staat dat niet geregistreerd. In Vitrac woonden voornamelijk katholieken en daarom was er waarschijnlijk in de regio geen partner voor Denis te vinden en is hij naar Nederland vertrokken waar in 1795 Franse troepen de weg vrij maakten voor de patriotten en de Bataafse Republiek.
Denis had als vele protestanten in Frankrijk een echt ambacht geleerd en was een jonge leerling timmerman. Zo is hij waarschijnlijk via Rochefort of Bordeaux als scheepstimmerman met een schip naar Nederland gekomen en heeft daar zijn partner gevonden.

In juli 2015 zijn mijn vrouw en ik met de caravan op vakantie naar de Charente vertrokken en hebben Vitrac Saint Vincent bezocht. Een mooi pittoresk klein plaatsje.

Ook ben ik enkele malen naar het Achives Départemental in Angoulême geweest en heb er veel aktes van de familie gevonden. Ook de geboorte akte van Denis.


De medewerkers in het archief waren erg behulpzaam en gelukkig lijken alle archieven nogal op elkaar dus had ik redelijk snel resultaten.
Oud Frans lezen is echter wel een uitdaging.

En hoe nu verder?

De opa en oma van Denis blijken uit het plaatsje Chirac afkomstig te zijn. Wie weet is er een Franse president familie van ons …Volgend jaar hebben we misschien weer een mooi doel om te bezoeken. Op alweer een rustige kindonvriendelijke camping uiteraard. Wie weet wat we dan weer vinden.

Nadat dit artikel in het NGV blad van de afdeling Apeldoorn eo geplaats was, kreeg ik een melding dat er op de BBC in het programma "Who do you think you are" een uitzending was over de bekende acteur Derek Jacobi. Een van zijn voorouders was ook een hugenoot uit Bordeaux met de naam Delaplaigne. Wat een toeval! En deze voorouder woonde in hetzelfde gebied want Vitrac ligt vlakbij Bordeaux. Alleen is er 100 jaar verschil bij de emigratie.

Hier een link naar het artikel in de genealogist over die zoektocht.

Hieronder alle bekende generaties van de Parenteel van Jean Delaplagne
 
I    Jean Delaplagne, woont te Chirac de Limousine.
Gehuwd met Marie Devillachary.
Uit dit huwelijk:
   1.  Pierre Laplaigne (zie IIa).
   2.  Denys (zie IIb).

IIa    Pierre Laplaigne, Charpentier, zoon van Jean Delaplagne (zie I) en Marie Devillachary.
Gehuwd op 04-11-1758 te Vitrac. Mge (Marriage) de pierre delaplagne et de marie chambaux
le quatorze novembre) mil sept cent cinquante huit sontes ceremoniés de l´eglise observeés par le certificat de monsieur le curé de chirac les parties fiancées ? de leur commun consentement sans qui´l se sont trouvé aucun empechement civil ny canonigue j´ai donné la benediction nuptialle a pierre delaplagne charpentier fils naturel et legitime de jean delaplagne et de marie villemanch ses pere et mere de la parroise de chirac en limousin et a marie chambaux fille naturelle et legitime de frere michel chambaux et de margueritte mallagang saes pere et mere du present bourg de vitrac et ont ete presents a la benediction nuptialles
les temoins avec nous signe. Thevet de Lacrois cure de Vitrac
met Marie Chambaux (Sambau), dochter van Michel Chambaux en Margueritte Mallagang.
Uit dit huwelijk:
   1.  Denis, geboren op 04-10-1759 te Vitrac, gedoopt op 04-10-1759 te Vitrac. B(aptême) de denis delaplagne
le quatre octobre mille sept cent coinquante neuf est ne dans le bourg est baptisée le même jour denis delaplagne fils naturel et legitime de pierre delaplagne charpentier et de marie chambaux a ete parrain denis delaplagne et maraine marie demalagrange qui n´ont su signer
Thevet curé.
   2.  Vincent, geboren op 07-09-1763 te Vitrac, gedoopt op 07-09-1763 te Vitrac. B(aptême) de vincent laplaigne
le sept septembre mil sept cent soixante trois née dans le bourg et baptisée le même jour vincent laplaigne fil naturel et legitime de pierre laplaigne et de marie chambaux ont ete parrain francois chambaux, marie druit qui n´ont su signer
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.
   3.  Pierre, geboren op 04-02-1767 te Vitrac, gedoopt op 04-02-1767 te Vitrac. B(aptême) de pierre laplaigne
le quattre fevrier mil sept cent soixante sept a été baptisée née dans le bourg pierre laplaigne fils legitime de pierre laplaigne et de marie naudon a été parrain pierre michelon et maraine ? francoise riot qui nont signé
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.
   4.  Marie, geboren op 16-09-1769 te Vitrac, gedoopt (`) op 16-09-1769 te Vitrac. B(aptême) de marie laplaigne
le seize septembre 1769 a eté baptisée neé la même jour dans le bourg marie laplaigne fille legitime de pierre laplaigne et de marie chambeau ont ete parrains denys laplaigne marie fongaras qui n´ont su signer
Thevet de lacrois, prieur de curie de Vitrac.
   5.  Marie, geboren op 18-09-1772 te Vitrac, gedoopt op 18-09-1772 te Vitrac. B(aptême) de marie laplaigne
le dix huit septembre 1772 a été baptisée née le même jour dans le bourg marie laplaigne fille legitime de pierre laplaigne charpentier et de
marie chambaux ont ete parrain jeanne chambaux, marie ´d Habily et marie naudon qui n´ont su signer
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.
   6.  Denys Thomas (zie III).

IIb    Denys Delaplagne, Sacristien (koster), maitre tailleur, charpentier, zoon van Jean Delaplagne (zie I) en Marie Devillachary.
Gehuwd op 10-11-1761 te Vitrac. Mge (Marriage) de denys delaplagne et de marie naudon
Le dix novembre 1761 sonts ceremoniés a ´l eglise sur le service de monsieur le curé de chirac les parties donc fiancées ´j ai de leur commun consentement donné la benediction nuptiale de denis delaplagne fils legitime de jean delaplagne et de marie devilledary du bourg de chirac en limousine et a marie naudon fille legitime de michel naudon et de katerine boggard de ce bourg de vitrac sans qui´l se soit trouvé nul empeschement civil ny cannonigue et ce en presence du testemony cy dessont énoncez qui n´ont su signer jeane abernaud jean poignas francois naudon pierre delaplaigne
Thevet de Lacrois cure de Vitrac
met Marie Naudon, dochter van Michel Naudon en Katerine Boggard.
Uit dit huwelijk:
   1.  Jean, geboren op 28-05-1762 te Vitrac, gedoopt op 28-05-1762 te Vitrac. B(aptême) de jean laplaigne
le vingt huit may mil sept cent soixante deux a été baptisé né le même jour dans le bourg jean delaplaigne fils legitime de denys delaplaigne charpentier et de marie naudon a été parrain jean dabernand maçon et maraine catherine Bussard qui ont tous deux declaré ne savoir signer
Thevet de lacrois curé de Vitrac, overleden op 11-11-1766 te Vitrac op 4-jarige leeftijd. Ent(erré) de jean laplaigne
Le onze novembre mil sept cent soixante six a été inhumé décede la ville dans le bourg Jean Laplaigne âgé de quatre ans file legitime de denys laplaigne et de marie naudon ont ete presents michel naudon catherine bonsiour
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.
   2.  Susanne, geboren op 17-10-1764 te Vitrac, gedoopt op 18-10-1764 te Vitrac. B(aptême) de susanne laplaigne
le dix huit octobre 1764 a eté baptisée neé le dix sept susanne laplaigne fille naturelle et legitime de denys laplaigne et de marie naudon a ete parrain pierre laplaigne et maraine susanne faurie qui n´ont su signer
Thevet de lacrois, curie de Vitrac, overleden op 04-09-1764 te Vitrac. Ent(erré) de susanne laplaigne
le quattre septembre 1764 a été inhumé décede la ville dans le bourg susanne laplaigne fille legitime de denys laplaigne et de marie naudon ont ete presents michel naudon michel chambaux qui n´ont su signer.
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitrac

De datums van geboorte en overlijden zijn niet correct in de originele actes aangegeven. Een reden hiervoor is niet gevonden.
   3.  Michel, geboren op 21-09-1766 te Vitrac, gedoopt op 21-09-1766 te Vitrac. B(aptême) de michel laplaigne
le vingt un septembre mil sept cent soixante six a été baptisée née le même jour dans le bourg michel laplaigne fils legitime de denys laplaigne et de marie naudon a ete parrain michel naudon et mariane marie chambeaux qui ont tous deux declaré ne savons su signer
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.
   4.  Jeane, geboren op 21-01-1770 te Vitrac, gedoopt op 21-01-1770 te Vitrac. B(aptême) de jeane laplaigne
le ving un janvier 1770 a été baptisée née le même jour dans le bourg jeane la plaigne fille legitime de denys laplaigne maitre tailleur de pierre et de marie naudon ont été parrains jean naudon et jeane tartieu qui me déclaré ne savoir signer
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.
   5.  Jeane, geboren op 07-06-1772 te Vitrac. Er is geen moeder in de acte genoemd. Gedoopt op 07-06-1772 te Vitrac. B (Baptême) de jeane laplaigne
Le sept juin 1772 a été baptisée née le même jour dans le bourg jeane laplaigne fille naturelle et legitime de denys laplaigne sacristain de la dite paroisse a été parrain denys laplaigne qui n´a su signer et jeane bonnin qui a signé avec nous et les témoins
Signatures : jeanne Bonnin - Delaplagne - Thevet de Lacroix prieur de vitrac, overleden op 16-06-1773 te Vitrac op 1-jarige leeftijd. Ent(erré) de jeane laplaigne
Le seize juin 1773 a été inhumeé décédeé la ville dans le bourg jeane laplaigne âgée d´un an fille legitime de denys laplaigne sacristain (koster) et de marie naudon ont été presents Enterré a été inhumeé décédeé ont été presents definitieves pierre laplaigne qui n´ont signes.
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitraq.

III    Denys Thomas Laplaigne, Garcon charpentier later charpentier, geboren op 28-12-1774 te Vitrac departement de la Charente. Bij de geboorte van Maria geeft Denis aan in Vitrac, Departement de la Charente geboren te zijn. Die plaats heet tegenwoordig Vitrac saint Vincent. Gedoopt op 28-12-1774 te Vitrac. B(aptême) de denys thomas laplaigne
Le vingt huit decembre 1774 a eté baptisé ne le meme jour dans le bourg denys thomas laplaigne fils legitime de pierre laplaigne charpentier et de marie chambaux ont eté parrains denys laplaigne et magdelaine monjeaux qui n´ont su signer
Thevet de lacrois, prieur curé de Vitrac, overleden op 12-06-1813 te Katwijk aan Zee op 38-jarige leeftijd. De naam was achtereenvolgens Denis Laplaye, Denie la Plaingne, Dirk La Pleinje, Dirk Laplein, Dirk Laplijn. Ook is eens gemeld dat Dirk La Pleinje, j.m.van Wietrack(=Uetterath?), Duitsland was maar dat is verkeerd begrepen want Dirk komt uit Vitrac (en niet Wietrach) Departement de la Charante (Frankrijk). Zoon van Pierre Laplaigne (zie IIa) en Marie Chambaux (Sambau).
Gehuwd op 23-jarige leeftijd op 06-01-1798 te Monster met Maria (Marijtje) Moor, 19 jaar oud, geboren op 07-08-1778 te Charlois, gedoopt op 09-08-1778 te Charlois, overleden op 08-01-1864 te ´s-Gravenzande op 85-jarige leeftijd. Weduwe van Dirk Laplein, Willem Schaap en van Johannes Lok. Naam was ook Maria de Mohr bij het trouwen en Moore bij trouwen van dochter Jaapje. Dochter van Bernardus Moor en Hendrika Freijhof.
Uit dit huwelijk:
   1.  Maria Laplein (zie IVa).
   2.  Pieter Laplijn (zie IVb).
   3.  Anna Henderika Laplein, gedoopt op 20-05-1810 te Katwijk aan Zee.
   4.  Jaapje Plaije, La (zie IVc).

IVa    Maria Laplein, gedoopt op 31-03-1799 te Monster, dochter van Denys Thomas Laplaigne (zie III) en Maria (Marijtje) Moor.
Gehuwd op 24-jarige leeftijd op 11-10-1823 te ´s-Gravenhage met Gerardus Boon, geboren 1804, zoon van Leendert Boon en Maartje Verdoes.
Uit dit huwelijk:
   1.  Maria, geboren op 01-08-1824 te ´s-Gravenhage.

IVb    Pieter Laplijn, Arbeider, geboren op 26-11-1807 te Monster, gedoopt op 29-11-1807 te Monster, overleden op 01-06-1892 te ´s-Gravenzande op 84-jarige leeftijd. Pieter was vrijgesteld van de Nationale Militie vanwege het gemis van zijn rechteroog. Zoon van Denys Thomas Laplaigne (zie III) en Maria (Marijtje) Moor.
Gehuwd op 25-jarige leeftijd op 03-11-1833 te ´s-Gravenzande met Maria Johanna Schrijvers, 23 jaar oud, geboren op 14-05-1810 te Monster, gedoopt op 20-05-1810 te Monster, overleden op 28-02-1893 te ´s-Gravenzande op 82-jarige leeftijd, dochter van Hendrik Schrijver, Deurwaarder bij de directe belastingen, en Alida Petronella Nieuwenhuisen.
Uit dit huwelijk:
   1.  Maria Plein, la, geboren op 14-04-1834 te ´s-Gravenzande, overleden op 22-08-1834 te Monster, 130 dagen oud.
   2.  Dirk, Schippersknecht, geboren 1837 te ´s-Gravenhage, overleden Hoorn te 11-07-1865.
   3.  Maria Plein, la, geboren op 09-12-1840 te ´s-Gravenzande, overleden op 19-09-1847 te ´s-Gravenzande op 6-jarige leeftijd. Oud 6 jaar.
   4.  Grietje Plein, la, geboren op 29-09-1842 te ´s-Gravenzande, overleden op 16-02-1843 te ´s-Gravenzande, 140 dagen oud.
   5.  Jacoba (Jaapje) Plein, La (zie Va).
   6.  Catharina Plein, la, geboren op 12-08-1845 te ´s-Gravenzande, overleden op 29-08-1849 te ´s-Gravenzande op 4-jarige leeftijd.
   7.  Hendrika Plein, la, geboren op 12-08-1845 te ´s-Gravenzande, overleden op 31-08-1845 te ´s-Gravenzande, 19 dagen oud. Oud 3 weken.
   8.  Maria Plein, la (zie Vb).
   9.  Hendrik Plein, la, geboren op 27-05-1848 te ´s-Gravenzande, overleden op 04-07-1848 te ´s-Gravenzande, 38 dagen oud. Oud 5 weken.
   10.  Alida Plein, la (zie Vc).
   11.  Pieter Plein, la (zie Vd).
   12.  Hendrik Plein, la, geboren op 12-10-1853 te ´s-Gravenzande, overleden op 02-12-1853 te ´s-Gravenzande, 51 dagen oud.

IVc    Jaapje Plaije, La, geboren 1812 te Katwijk aan Zee, dochter van Denys Thomas Laplaigne (zie III) en Maria (Marijtje) Moor.
Gehuwd op 29-07-1835 te Den Haag met Reinier Hendrik Eijk, van der, geboren 1814 te Den Haag, overleden v1885, zoon van Reinier Eijk, van der en Christina Elisabeth Backer.
Uit dit huwelijk:
   1.  Dirk, Varkensslachter, geboren 1850 te ´s-Gravenhage.
Gehuwd op 08-01-1885 te Amsterdam met Jansina Elisabeth Strebus, geboren 1864 te Amsterdam, dochter van Wilhelm Richard Strebus, Winkelier, en Jansje Boers.

Va    Jacoba (Jaapje) Plein, La, geboren op 25-02-1844 te ´s-Gravenzande, overleden op 03-09-1933 te Hof van Delft op 89-jarige leeftijd. Er is geen overlijdingsakte bekend van Jaapje. Het overlijden staat slechts geregistreerd in het bevolkingsregister van Den Haag. Volgens Hendrik Weltje geb. 17-10-1875 was Jaapje la Plein een afstammeling van gevluchte hugenoten.
Volgens de familie la Plein in Dordrecht klopt dit en is de familie afkomstig uit Naaldwijk en Monster
De heer J.G. la Plein (078-6168968 Koningsstraat 112 3319PC Dordrecht) op 30-12-2002 85 jaar) vertelde dat de naam oorspronkelij Laplaine was en dat zijn betovergrootvader uit Frankrijk kwam (hugenoot).
Er zijn verder behalve een dochter geen afstammelingen, maar misschien nog wel andere la Pleins of Laplaine´s.
Recent (2015) is echter duidelijk geworden dat de voorouders pas rond 1800 naar Nederland kwamen in de tijd van Napoleon en dus waarschijnlijk geen "echte" Hugenoten waren. Dochter van Pieter Laplijn (zie IVb) en Maria Johanna Schrijvers, woonde te Hof van Delft.
Samenwonend (1) voor 1868 met NN.
Gehuwd (2) op 24-jarige leeftijd op 12-12-1868 te Naaldwijk. Bruidegom was 22 jaar en de bruid was 24 jaar. Echtgenoot is Huipbrecht (Hubertus) Broos, 22 jaar oud, geboren op 04-07-1846 te Monster (bron: Hof van Delft), overleden op 19-06-1889 te Hof van Delft op 42-jarige leeftijd (bron: Hof van Delft Akte jaar 1889 nummer 26), zoon van Gerrit (of Gerret) Broos, Schoenmaker, en Johanna Cornelia Koen.
Uit de eerste relatie:
   1.  Dirk Plein, la (zie VIa).
Uit het tweede huwelijk:
   2.  Gerardus, geboren op 15-04-1869 te Naaldwijk, overleden op 14-12-1898 te Delft op 29-jarige leeftijd.
   3.  Johanna, geboren op 17-07-1870 te Naaldwijk.
Gehuwd op 26-jarige leeftijd op 30-06-1897 te Hof van Delft met Johannes Knaap, van der, geboren 1874 te Bleiswijk, zoon van Arend Knaap, van der en Hendrika Johanna Schotman.
   4.  Cornelia Johanna (zie VIb).
   5.  Pieter, geboren op 10-12-1872 te Naaldwijk, overleden op 22-02-1873 te Naaldwijk, 74 dagen oud. Oud 9 maanden.
   6.  Pieter (Piet) (zie VIc).
   7.  Cornelis, geboren op 09-10-1875 te Naaldwijk, overleden op 09-03-1876 te Naaldwijk, 152 dagen oud.
   8.  Dirk, geboren op 09-03-1877 te Naaldwijk, overleden op 20-08-1877 te Naaldwijk, 164 dagen oud.
   9.  Huibrecht, geboren op 03-07-1878 te Naaldwijk, overleden op 05-10-1878 te Naaldwijk, 94 dagen oud.
   10.  Huibrecht, geboren op 19-10-1879 te Naaldwijk.
Gehuwd op 26-jarige leeftijd op 21-02-1906 te Loosduinen met Sijmentje Vries, de, geboren 1879 te Franeker, dochter van Melle Vries, de en Dirkje Gerrits Tichelaar.
   11.  Marie (Mie), geboren op 23-08-1881 te Naaldwijk. Zuster van Cornelia Broos.
Gehuwd op 25-jarige leeftijd op 30-01-1907 te Loosduinen met Piter Frederik Johannes Brugge, zoon van Leendert Brugge, van der en Magdalena Wageningen, van.
   12.  Arie (zie VId).

Vb    Maria Plein, la, geboren op 18-02-1847 te ´s-Gravenzande, dochter van Pieter Laplijn (zie IVb) en Maria Johanna Schrijvers.
Gehuwd met Lucas Middendorp, geboren 1845 te Naaldwijk, zoon van Gerrit Middendorp en Metje Knoppert.
Uit dit huwelijk:
   1.  NN, geboren op 08-10-1870 te ´s-Gravenzande, overleden op 08-10-1870 te ´s-Gravenzande, 0 dagen oud. Doodgeboren zoon.
   2.  Gerrit, geboren op 27-10-1871 te ´s-Gravenzande.
   3.  Lucas, geboren op 11-06-1874 te Naaldwijk.
   4.  Pieter, geboren op 16-10-1875 te Naaldwijk.
Gehuwd op 29-jarige leeftijd op 08-02-1905 te Loosduinen, bg. 29 jaar woont te Loosduinen en bd. 32 jaar woont ook in Loosduinen. Echtgenote is Johanna Pesscher, geboren 1873 te Amsterdam, dochter van Anthonie Pesscher en Catharina Hendrica Aarse.
   5.  Metje, geboren op 10-01-1877 te Naaldwijk.
   6.  NN, geboren op 21-03-1880 te Naaldwijk, overleden op 21-03-1880 te Naaldwijk, 0 dagen oud. Doodgeboren dochter.
   7.  Metje, geboren op 24-05-1881 te Naaldwijk, overleden op 13-07-1881 te Naaldwijk, 50 dagen oud. Oud 1 maand.

Vc    Alida Plein, la, geboren op 23-07-1850 te ´s-Gravenzande, dochter van Pieter Laplijn (zie IVb) en Maria Johanna Schrijvers.
Gehuwd (1) op 19-jarige leeftijd op 10-06-1870 te ´s-Gravenzande met Arie Bos, van den, geboren 1848 te Monster, overleden op 01-07-1886 te ´s-Gravenzande. Oud 38 jaar. Zoon van Gerrit Bos, van den en Trijntje Looije.
Gehuwd (2) op 41-jarige leeftijd op 27-11-1891 te ´s-Gravenzande. Hiskia is weduwnaar van Anna Maria van der Sar en Alida is weduwe van Arie van den Bos. Echtgenoot is Hiskia Spronsen, van, geboren 1856 te Geervliet, zoon van Jacob Spronsen, van en Teuntje Jannetje Schelling, van der.
Uit het eerste huwelijk:
   1.  Gerrit Philippus, geboren op 26-11-1870 te ´s-Gravenzande, overleden op 10-12-1870 te ´s-Gravenzande, 14 dagen oud. Oud 14 dagen.
   2.  Pieter, geboren op 01-04-1872 te ´s-Gravenzande.
   3.  Gerrit, geboren op 09-03-1873 te ´s-Gravenzande, overleden op 14-09-1873 te ´s-Gravenzande, 189 dagen oud. Oud 6 maanden.
   4.  Gerrit, geboren op 28-03-1874 te ´s-Gravenzande, overleden op 06-08-1874 te ´s-Gravenzande, 131 dagen oud. Oud 4 maanden.
   5.  Johanna, geboren op 05-04-1875 te ´s-Gravenzande, gedoopt op 15-06-1875 te ´s-Gravenzande. Oud 2 maanden.
   6.  Gerrit, geboren op 20-05-1876 te ´s-Gravenzande, overleden op 07-08-1876 te ´s-Gravenzande, 79 dagen oud. Oud 2 maanden.
   7.  Gerrit, geboren op 08-06-1877 te ´s-Gravenzande.
   8.  Johanna Bosch, van den, geboren op 01-07-1878 te Monster.
   9.  Trijntje, geboren op 11-09-1879 te ´s-Gravenzande, overleden op 10-03-1892 te ´s-Gravenzande op 12-jarige leeftijd. Oud 12 jaar en 5 maanden.
   10.  Maria, geboren op 16-11-1880 te ´s-Gravenzande.
Uit het tweede huwelijk:
   11.  Nicolaas, geboren op 03-08-1892 te ´s-Gravenzande.
   12.  Trijntje, geboren op 13-03-1894 te ´s-Gravenzande.

Vd    Pieter Plein, la, geboren op 20-05-1852 te ´s-Gravenzande, overleden op 21-07-1909 te Monster op 57-jarige leeftijd. Oud 57 jaar. Zoon van Pieter Laplijn (zie IVb) en Maria Johanna Schrijvers.
Gehuwd op 20-jarige leeftijd op 16-05-1873 te Monster met Teuna Boers, geboren 1852 te Monster, overleden op 15-12-1932 te Voorburg, dochter van Frans Boers en Gerritje Vermeer.
Uit dit huwelijk:
   1.  Pieter, geboren op 15-11-1873 te ´s-Gravenzande.
   2.  Pieter, geboren op 24-02-1875 te Monster, overleden op 16-03-1875 te Monster, 20 dagen oud. Oud bijna 3 weken.
   3.  Gerritje (zie VIe).
   4.  Pieter, geboren op 20-01-1879 te De Lier, overleden op 23-06-1879 te De Lier, 154 dagen oud. Oud 5 maanden.
   5.  Pieternella, geboren op 10-02-1880 te Naaldwijk, overleden op 25-09-1880 te ´s-Gravenzande, 228 dagen oud. Oud 7 maanden.
   6.  Johanna, geboren op 10-04-1881 te ´s-Gravenzande, overleden op 15-09-1881 te ´s-Gravenzande, 158 dagen oud. Oud 5 maanden.
   7.  Johanna, geboren op 19-02-1883 te ´s-Gravenzande.
   8.  Francina, geboren op 17-10-1884 te Monster.
Gehuwd op 18-jarige leeftijd op 13-12-1902 te Monster met Nicolaas Keijzer, geboren 1874 te Monster, zoon van Cornelis Keijzer en Adriana Johanna Zeeman.
   9.  Frans, geboren op 25-10-1886 te Monster, overleden op 08-08-1887 te Monster, 287 dagen oud.
   10.  Jaapje, geboren op 11-10-1887 te Monster.
Gehuwd op 20-jarige leeftijd op 16-05-1908 te Monster, gescheiden na 17 jaar op 23-09-1925 van Hendrik Leendert Broekman, geboren 1888 te Monster, zoon van Hendrik Broekman en Dirkje Jong, de.
   11.  Frans (zie VIf).
   12.  Teuna, geboren op 25-02-1891 te Monster, overleden op 01-04-1891 te Monster, 35 dagen oud. Oud 1 maand.
   13.  Pieter, geboren op 03-05-1892 te Monster, overleden op 28-09-1892 te Monster, 148 dagen oud. Oud 4 maanden.
   14.  Teuna, geboren op 15-03-1894 te Monster.
   15.  Pieter, geboren op 01-03-1895 te Monster, overleden op 26-02-1902 te Monster op 6-jarige leeftijd. Oud 6 jaar.
   16.  Alida Maria, geboren op 23-12-1896 te Monster, overleden op 16-08-1897 te Monster, 236 dagen oud. Oud 8 maanden.

VIa    Dirk Plein, la, geboren op 15-05-1867 te ´s-Gravenzande. Vader onbekend. Aangenomen door Huibrecht Broos. Overleden op 06-03-1957 te Utrecht op 89-jarige leeftijd, zoon van NN en Jacoba (Jaapje) Plein, La (zie Va).
Gehuwd op 26-jarige leeftijd op 17-02-1894 te Naaldwijk met Catharina Adriana Geest, van, 25 jaar oud, geboren op 25-10-1868 te ´s-Gravenzande, overleden op 01-09-1930 te Utrecht op 61-jarige leeftijd, dochter van Cornelis Geest, van en Pieternella Hoeven, van der.
Uit dit huwelijk:
   1.  Jacobus Cornelis Pleine, la, geboren op 28-01-1896 te Hof van Delft.
Gehuwd op 31-jarige leeftijd op 18-08-1927 te Utrecht met Martha Platteel, geboren 1903 te ´s-Gravenhage, dochter van Pieter Johannes Platteel en Maria Rijksen.
   2.  Petronella, geboren op 29-01-1897 te Hof van Delft.
Gehuwd op 27-jarige leeftijd op 02-10-1924 te Utrecht met Nicolaas Carpentier, de, geboren 1898 te Haarlemmermeer, zoon van Hendrik Carpentier, de en Sibbeltje Hiddinga.
   3.  Johanna Maria, geboren op 11-04-1904 te Delft.
   4.  Cornelia Martina, geboren op 11-12-1909, overleden op 10-09-1911 te Utrecht op 1-jarige leeftijd.

VIb    Cornelia Johanna Broos, geboren op 29-10-1871 te s´Gravenzande (ZH). In huwelijksakte wordt gesproken van s´Gravenshage als geboorteplaats. Overleden op 16-04-1960 te Eindhoven (NB) op 88-jarige leeftijd, dochter van Huipbrecht (Hubertus) Broos en Jacoba (Jaapje) Plein, La (zie Va),

Gehuwd op 24-jarige leeftijd op 20-05-1896 te Hof van Delft (ZH). Bij het huwelijk waren getuige naast de aanwezige ouders tevens: Mees de Ros 49 jaar, gemeentebode, Cornelis Berend Roggeveen 46 jaar, gemeenteveldwachter, Adrianus Valk 34 jaar, bloemist en Johannes Overschie 24 jaar, timmerman. Alle getuigen tekenden behalve de moeder der vrouw (Jaapje la Plein) "verklarende niet te kunnen schrijven uit onkunde". Echtgenoot is Hendrik Weltje, 20 jaar oud, Schipper/Boer, geboren op 17-10-1875 te Hof van Delft (ZH). Bij de geboorte-aangifte waren getuige: Martinus de Graaf oud 35 jaar, schipper en Paulus Marinus van de Giessen 24 jaar, schipper. Overleden op 10-11-1958 te Veldhoven (NB) op 83-jarige leeftijd. Schipper/Boer Werkte in 1910 op een scheepswerf in Overschie. Voer daarna op een zeilschip. Dit sloeg lek, waarna hij op een motorboot voer tot 1916. Had een kippenfarm in Neerpelt (Belgie). Werkte daarna bij Philips als stoker in de gloeilampen fabriek in Eindhoven. Is volgens de overlevering ontslagen, omdat hij een student, die hem met de stopwatch controleerde met de bats achterna zat en vervolgens met de directie ruzie kreeg. Werkte vervolgens als ladingmeester bij de Meijerijse tram. Kocht daarna 1 ha. grond te Zeelst en werd ontginningsboer,
De familie was tijdens de eerste wereldoorlog in Belgie. Daar werd Hendrik verdacht van spionage en bijna geexecuteerd. Hendrik heeft een dagboek bijgehouden waar zijn jeugd en zijn schipperstijd uitgebreid beschreven zijn. Een indrukwekkend document. Zoon van Hendrik Weltje, Binnenschipper Voer voor eigen rekening in het Westland Hendriks laatste beroep was winkelier te Delft., en Neeltje Plomp, woonde te Veldhoven. Adres Alphen, wijk D nr. 426f. Ingekomen Delft op 18-03-1912. Vertrokken 06-06-1912 naar Lommel in Belgie.

Het huis aan de Achtsehoek werd Ebenaezer genoemd. Tot hier heeft God ons geholpen.
In de familie Weltje werd veel muziek gespeeld.
Uit dit huwelijk:
   1.  Neeltje, geboren op 26-02-1897 te Delft (ZH), overleden op 31-07-1897 te Delft (ZH), 155 dagen oud. In het jaar acht honderd zeven en negentig, den tweeden der maand Augustus zijn voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Delft, verschenen: Hermanus Vuurman zonder beroep oud een en tachtig jaren, en Conelis Marinusvan der Horst Gemeentebode oud zes en veertig jaren, beiden wonende alhier, welke ons hebben verklaard, dat op den een en dertigsten der vorige maand des namiddags ten elf ure, aan de Buitenwatersloot in wijk drie nommer honderdtwee en negentig alhier is overleden Neeltje Weltje oud vijf maanden geboren en wonende alhier dochter van Hendrik Weltje Schipper en van Cornelia Johanna Broos zonder beroep wonende beide alhier.
   2.  Jacoba, Zonder, geboren op 10-04-1898 te Delft (ZH), overleden op 06-02-1989 te Eindhoven (NB) op 90-jarige leeftijd, begraven op 10-02-1989 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren",

Gehuwd op 22-jarige leeftijd op 20-01-1921 te Eindhoven (NB) met Cornelis Dijkstra, 23 jaar oud, geboren op 24-12-1897 te Amsterdam (NH), overleden op 06-08-1985 te Eindhoven (NB) op 87-jarige leeftijd, begraven op 10-08-1985 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren", zoon van Wiebe Dijkstra en Anna Prinsen,
   3.  Hendrik (zie VIIa).
   4.  Huibert (zie VIIb).
   5.  Neeltje (zie VIIc).
   6.  Gerardus (Gerrit) (zie VIId).
   7.  Cornelis Matthijs (Kees) (zie VIIe).
   8.  Dirk (zie VIIf).
   9.  Pieter, geboren op 11-03-1908, overleden op 11-03-1908, 0 dagen oud.
   10.  Johanna Cornelia (zie VIIg).

VIc    Pieter (Piet) Broos, Planter in Atjeh, geboren op 06-08-1874 te Naaldwijk, zoon van Huipbrecht (Hubertus) Broos en Jacoba (Jaapje) Plein, La (zie Va).
Kind:
   1.  Huib,

VId    Arie Broos, Keurmeester van groot zaadbedrijf, geboren 1886 te Rijswijk, zoon van Huipbrecht (Hubertus) Broos en Jacoba (Jaapje) Plein, La (zie Va), woont te Loosduinen,

Gehuwd op 22-01-1913 te Loosduinen met Johanna Adriana Roij, le, 24 jaar oud, geboren op 25-03-1888 te Loosduinen, dochter van Pieter Roij, le en Maria Monquil,

Uit dit huwelijk:
   1.  Rie, Secretaresse.
   2.  Coba.

VIe    Gerritje Plein, la, geboren op 13-09-1876 te ´s-Gravenzande, dochter van Pieter Plein, la (zie Vd) en Teuna Boers.
Gehuwd op 23-jarige leeftijd op 18-11-1899 te s´Gravenzande met Jan Willem Bos, van den, geboren 1868 te Monster, zoon van Marinus Bos, van den en Margaretha Prins.
Uit dit huwelijk:
   1.  Marinus Pieter, geboren op 23-12-1900 te Voorburg.
   2.  Teuna Margaretha, geboren op 11-02-1902 te Voorburg.

VIf    Frans Plein, la, geboren op 27-12-1889 te Monster, zoon van Pieter Plein, la (zie Vd) en Teuna Boers.
Gehuwd op 22-jarige leeftijd op 07-06-1912 te ´s-Gravenzande met Dirkje Korteland, geboren 1890 te Monster, dochter van Johannes Gerardus Korteland en Leuntje Zoete, de.
Uit dit huwelijk:
   1.  Tonie (zie VIIh).
   2.  Leuntje, geboren 1914, overleden op 26-08-1935 te Amersfoort.
   3.  Piet (zie VIIi).
   4.  Johannes Gerardus (zie VIIj).
   5.  Pleuntje. Vroeg overleden.

VIIa    Hendrik Weltje, Stukadoor Op 10-11-1920 ontvangt Hendrik een referentiebrief van de Grondverbetering en ontginning-mij "Grontmij" Utrecht. Hij zou dan op de Venschedijk wonen en te Strijp gewerkt hebben. Geboren op 05-02-1900 te Delft (ZH) (gezindte: GK), overleden op 21-10-1981 te Eindhoven (NB) op 81-jarige leeftijd. Hendrik werkte van 19 april 1916 tot 14 februari 1919 bij de Philips Gloeilampenfabrieken als fabrieksarbeider. Hij verliet Philips op eigen verzoek en ontving een getuigschrift, begraven op 26-10-1981 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren". Hendrik heeft tijdens de oorlog met de familie aan de rand van de startbaan van vliegveld Welschap gewoond. Tijdens de oorlog heeft hij onderdak verleend aan engelse piloten, die neergeschoten zijn. Adres en naam van een van die piloten, die via Portugal ontsnapt is, is F. Allen, 46 Sebert Rd. Forest gate, Londen E7, England. Hiervoor heeft hij twee certificaten ontvangen van hoge geallieerde bevelhebbers, o.a. van Eisenhower. Op 02-09-1919 is Hendrik uitgeloot voor de diensplicht na een oproep van de burgermeester van Strijp. De loting was te Eindhoven (RK Volksbond). Na de oorlog is Hendrik lid geweest van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten Bewakingstroepen gewest Eindhoven van 14-10-1944 tot 28-02-1945 (NBS Comp. Stratum). Op 06-08-1928 koopt Hendrik Weltje van landbouwer Lambertus van der Boer voor 2000 gulden een "huis met tuin en heide gelegen te Zeelst Sectie A nummer 1483, samen 1 ha, 59 a. en 50 ca. Volgens een nota van 14-04-1968 heeft Hendrik de panden Achtsehoek 9 en 11 verkocht. Hijzelf woonde Achtsehoek 7. Zoon van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd op 26-jarige leeftijd op 22-04-1926 te Eindhoven (NB) met Sijke Wijgerden, van, 26 jaar oud, Ballon wasscher bij Philips, geboren op 16-04-1900 te Brakel (ZH). Sijke werd om 1 uur ´s middags geboren. Getuigen bij de geboorte-aangifte waren: Jan van Hemert, 26 jaar, dagloner en Steven van Dalen, 27 jaar, districtsecretaris. Overleden op 15-03-1977 te Eindhoven (NB) op 76-jarige leeftijd, begraven op 18-03-1977 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren". Sijke is voor haar werk met haar zuster Jen naar Eindhoven getrokken. Zij zat in de kost bij de familie Huibers. Deze familie en de familie Weltje waren aktief in de zgn. anti-kermis akties, een christelijke aktie tegen zondige aktiviteiten. Hierbij leerde Sijke Hendrik kennen. Haar zuster Jen trouwde later met Huibert Weltje, die met Dina Huibers getrouwd geweest is. Dochter van Klaas Wijgerden, van, Dagloner, en Anna Hendrika Mourik, van,
De familie woonde te Achtsehoek 1 Eindhoven aan de rand van vliegveld Welschap. tegenwoordig is hier een industriegebied van het vliegveld gevestigd.
Uit dit huwelijk:
   1.  Hendrik (zie VIIIa).
   2.  Pieter, geboren 1929 te Eindhoven (NB), overleden 1929 te Eindhoven (NB).
   3.  Anna Hendrika (zie VIIIb).
   4.  Cornelia Johanna, geboren op 09-01-1930 te Eindhoven (NB), overleden op 08-10-1934 te Veldhoven (NB) op 4-jarige leeftijd.
   5.  Klaas (zie VIIIc).
   6.  nn, geboren op 03-06-1937 te Eindhoven, overleden op 03-06-1937 te Eindhoven, 0 dagen oud. Levenloos geboren.

VIIb    Huibert Weltje, Warmoezier (tuinder), bouwvakarbeider, geboren op 14-04-1901 te Delft (ZH), overleden op 27-11-1954 te Eindhoven (NB) op 53-jarige leeftijd, zoon van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd (1) V1929. Sijke Weltje van Wijgerden woonde voor haar huwelijk in bij de familie Huibers.
Hierdoor leerde Huib, de zwager van Sijke, zijn eerste vrouw kennen. Echtgenote is Everdina Rijkje Huibers, geboren op 29-05-1904 te Valburg (GE), overleden op 03-01-1929 te Veldhoven (NB) op 24-jarige leeftijd. Overleden kort na de geboorte van Cornelia. Roepnaam Dina, dochter van Jan Hendrik Huibers en Eva Elings,

Gehuwd (2) op 31-jarige leeftijd op 10-06-1932 te Veldhoven (NB) met Jenneke Wijgerden, van, 26 jaar oud, geboren op 26-10-1905 te Brakel (ZH), overleden op 07-08-1983 te Veldhoven (NB) op 77-jarige leeftijd (Jaar van overlijden niet geheel zeker). Roepnaam Jen, dochter van Klaas Wijgerden, van, Dagloner, en Anna Hendrika Mourik, van,

Uit het eerste huwelijk:
   1.  Cornelia Johanna, Kosteres Corrie is kosteres bij de Vrije Evangelische gemeente te Den Haag, geboren op 15-12-1928 te Eindhoven (NB). Roepnaam Corrie
Wonende te Den Haag.

Gehuwd met Jan Gerritsen. Geen kinderen in dit huwelijk.
Uit het tweede huwelijk:
   2.  Anna Hendrika, geboren op 03-05-1933 te Veldhoven (NB). Roepnaam Annie,

Gehuwd op 24-jarige leeftijd op 26-09-1957 te Breda (NB) met Theodorus Looff, de,
Er zijn 4 kinderen uit dit huwelijk.
   3.  Jacoba (zie VIIId).
   4.  Catharina (zie VIIIe).
   5.  Huibert, Tuinman, geboren op 23-11-1945 te Veldhoven (NB). Huib werkte als tuinman bij Frits Philips op het landgoed De Wielewaal,

Gehuwd op 21-jarige leeftijd op 23-06-1967 te Veldhoven (NB) met Sijke Uytoven, van, 21 jaar oud, geboren op 09-10-1945 te Veldhoven (NB),

VIIc    Neeltje Weltje, geboren op 16-11-1902 te Delft (ZH), overleden op 21-06-1976 te Montreal op 73-jarige leeftijd, dochter van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd op 29-jarige leeftijd op 12-05-1932 te Eindhoven (NB) met Wilhelm (Willem) Bastian, 29 jaar oud, Diamantslijper bij Philips. Ook antiekhandelaar. Geboren op 12-02-1903 te Leerdam, overleden op 21-02-1976 te Montreal op 73-jarige leeftijd, zoon van Carl Alexander Bastian, Glasblazer in Leerdam. Later ca. 1915/1916 naar Eindhoven als glasblazer bij Philips., en Jannigje Cornelia (Jans) Bogerd. Fam. Schuitema woonde ook in de Bezemstraat tegenover fam. Bastian. Meneer en mevrouw Schuitema zijn later naar Apeldoorn (Sprenegenparklaan) verhuist. Hij was bij de Philips bewaking en kon in Apeldoorn werk bij de slachthuizen als hoofd bewaking krijgen om het aantal diefstallen omlaag te krijgen.
Zijn naar Canada vertrokken.
Uit dit huwelijk:
   1.  Jannigje Cornelia (Jansje), geboren op 23-07-1933,
   2.  Cornelia (Corrie), geboren op 31-03-1936,
   3.  Carl Hendrik, geboren op 19-03-1939, woont te White Vaudreuil.
   4.  Willem (Wim), geboren op 23-08-1945,

VIId    Gerardus (Gerrit) Weltje, Boomkweker, los arbeider, kolenboer en koster van de Gereformeerde Kerk in de Venstraat, geboren op 01-12-1903 te Delft (ZH), overleden op 08-12-1975 te Eindhoven (NB) op 72-jarige leeftijd. Gerrit is overleden aan stoflongen als gevolg van zijn werk als kolenboer. Zoon van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd op 32-jarige leeftijd op 10-09-1936 te Eindhoven (NB), 3 huwelijken in dezelfde Gereformeerde Kerk aan de Bezemstraat op zondag 10 september 1936
Fedde Westerterp en Fransisca Elizabeth Bastian.
Daniël Wilhelm Bastian en Trijntje Westerterp.
Gerardus Weltje en Louise Wilhelmina Bastian.
Zie foto´s familie Weltje met Louisa Wilhelmina Bastian, 32 jaar oud, geboren op 31-07-1904 te Leerdam (ZH), overleden op 19-09-1987 te Eindhoven (NB) op 83-jarige leeftijd, begraven op 23-09-1987 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren". Roepnaam Wies, dochter van Carl Alexander Bastian, Glasblazer in Leerdam. Later ca. 1915/1916 naar Eindhoven als glasblazer bij Philips., en Jannigje Cornelia (Jans) Bogerd,

Uit dit huwelijk:
   1.  Hendrik Carl (zie VIIIf).
   2.  Alexander (Alex) (zie VIIIg).
   3.  Cornelia Jannigje Margje (zie VIIIh).

VIIe    Cornelis Matthijs (Kees) Weltje, geboren op 07-06-1905 te Delft (ZH), overleden op 11-11-1993 te Eindhoven op 88-jarige leeftijd, begraven op 15-11-1993 te Eindhoven. Begraafplaats de "Oude Toren". Roepnaam Kees. Zoon van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd op 39-jarige leeftijd op 22-08-1944 te Eindhoven (NB) met Grietje Hoff, ten, 33 jaar oud, geboren op 17-02-1911 te Horsten gem. Onstwedde, overleden op 19-10-1983 te Veldhoven (NB) op 72-jarige leeftijd, begraven op 24-10-1983 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren", dochter van Willem Hoff, ten, Arbeider, en Gepke Bots,

Uit dit huwelijk:
   1.  Hendrik Willem (zie VIIIi).
   2.  Gerrie. Tweeling,

Gehuwd met Jan Dam, van.
   3.  Corrie. Tweeling,
   4.  Wim.
Gehuwd met Addie Bekker.
   5.  Coby,

Gehuwd met Hennie Carlier.
   6.  Koos,

Gehuwd met Ida Dam, van.

VIIf    Dirk Weltje, geboren op 23-10-1906 te Delft (ZH). Dirk is geboren om twaalf uur s´middags in het huis aan de Plateelstraat nummer twee en dertig. Getuigen bij de aangifte waren Arie Marinus van der Lee, oud negen en dertig jaren en Cornelis Marinus van der Horst, oud zes en vijftig jaren, gemeentebode. Overleden op 27-01-1996 te Veldhoven op 89-jarige leeftijd, begraven op 31-01-1996 te Eindhoven. Begraafplaats de "Oude Toren", zoon van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd met Martje Boes, geboren op 26-09-1913, overleden op 28-04-1991 te Eindhoven (NB) op 77-jarige leeftijd, begraven op 02-05-1991 te Eindhoven (NB). Algemene Begraafplaats "Oude Toren",

Uit dit huwelijk:
   1.  H.J. (Eric) (zie VIIIj).
   2.  Lia (zie VIIIk).
   3.  Johannes C. (Hans),

Gehuwd met L.W.A. (Loes) Verhoeven.

VIIg    Johanna Cornelia Weltje, Zonder, geboren op 30-11-1909 te Overschie (ZH), overleden op 11-03-1979 te Eindhoven (NB) op 69-jarige leeftijd. Roepnaam Anna, dochter van Hendrik Weltje, Schipper/Boer, en Cornelia Johanna Broos (zie VIb),

Gehuwd op 34-jarige leeftijd op 24-08-1944 te Eindhoven (NB) met Okko Hoff, ten, 30 jaar oud, geboren op 12-07-1914 te Onstwedde (GR), overleden op 24-09-1987 te Eindhoven (NB) op 73-jarige leeftijd, begraven op 28-09-1987 te Eindhoven. Algemene Begraafplaats "Oude Toren",

Uit dit huwelijk:
   1.  Gerda, geboren op 01-08-1945,
   2.  Corrie,

VIIh    Tonie Plein, la, geboren op 08-02-1913, overleden 1989, dochter van Frans Plein, la (zie VIf) en Dirkje Korteland.
Gehuwd met Gerrit Flameling, geboren op 01-04-1909.
Uit dit huwelijk:
   1.  Ietske, geboren 1946, overleden 1950.
   2.  Felix.
   3.  Frans.

VIIi    Piet Plein, la, zoon van Frans Plein, la (zie VIf) en Dirkje Korteland.
Gehuwd met Clazien NN.
Uit dit huwelijk:
   1.  Ditje.
Gehuwd met Hans Binee.

VIIj    Johannes Gerardus Plein, la, zoon van Frans Plein, la (zie VIf) en Dirkje Korteland.
Gehuwd met Antonia Johanna Hordijk, geboren op 24-11-1921, overleden op 30-12-2005 op 84-jarige leeftijd.
Uit dit huwelijk:
   1.  Dirkje (Dicky), geboren op 29-03-1949.
   2.  Wilhelmina Johanna (Willy) (zie VIIIl).

VIIIa    Hendrik Weltje, Radio-Technicus Werkte eerst bij de Bata schoenfabriek en als stenenlosser. Volgens een persoonsbewijs van 28-08-1942 was Hendrik eerst los arbeider in een schoenenfabriek en later electricien. Ging als jongen van 18 jaar als oorlogsvrijwilliger in dienst van de luchtmacht, vliegbasis Deelen. Behaalde daar diploma´s als radiotechnicus. Hendrik was daar Soldaat O.V.W. 1 kl. no. 318411270 en heeft op 14-10-1947 volgens Cdt. Radio-Radarschool N.J. Rommes aan de tentoonstelling Lustrijka deelgenomen. Hendrik werkte daarna als Radio (later ook als TV) technicus bij de firma Olanda in Apeldoorn vanaf 5 juli 1949, op welke datum hij naar Apeldoorn overgeschreven werd. Vanaf 1964 in dienst van Philips Technische Dienst in Apeldoorn en laatstelijk in Zwolle, geboren op 26-08-1927 te Eindhoven (NB), gedoopt (GK) te Eindhoven (NB), zoon van Hendrik Weltje (zie VIIa) en Sijke Wijgerden, van, Ballon wasscher bij Philips,

Ondertrouwd op 03-04-1949 te Arnhem (GE). Verloofd, gehuwd op 23-jarige leeftijd op 20-06-1951 te Schaarsbergen (GE), gehuwd voor de kerk op 20-06-1951 te Schaarsbergen (GE) (NH). Door Ds. J.H. Wessel om kwart voor twaalf in de Ned. Herv. Kerk te Schaarsbergen met Jansje Braafhart, 23 jaar oud, Geen, geboren op 01-04-1928 te Schaarsbergen (GE) (gezindte: NH), overleden op 13-06-2013 om 1815 uur te Apeldoorn op 85-jarige leeftijd, gecremeerd op 19-06-2013 te Ugchelen. Roepnaam is Zusje. Ook een tante die ook Jansje gedoopt was werd zusje maar later tante zus genoemd. Dochter van Derk Braafhart, Boswachter Als boswachter (ca. 1937 beedigd te Arnhem door de burgermeester) was Derk tevens onbezoldigd veldwachter en moest in de tweede wereldoorlog op 4 oktober 1943 een niet-jood verklaring tekenen om zijn beroep uit te kunnen blijven oefenen. In deze verklaring was zijn beroep Voorman-Boschwachter. Na de oorlog is zijn dienstpistool uit de woning gestolen., en Catharina (Trina) Aalbers,
Henk trouwde vanuit de Achtehoek nr. 1 (bij Welschap) te Eindhoven en Jansje vanuit de Amsterdamseweg 232 (de Vijverberg) te Arnhem.
Woonachtig te Hoogakkerlaan 7, Apeldoorn tot ca. 1955. Daarna in de Talingweg tot 1958, de Badhuisweg 5 (boven radiozaak Olanda) tot 1964, de Moeflonstraat nrs 71 en daarna 73 tot 1975 en de Doornenburg 7 te Ugchelen Hendrik en Jansje leerden elkaar kennen via een tante (Eef Braafhart) van Jansje, die militairen op Zondag op de koffie ontving. De verloving was op 3 april 1949.
Uit dit huwelijk:
   1.  Hendrik Antoon (zie IXa).
   2.  Theodorus Johannes (zie IXb).

VIIIb    Anna Hendrika Weltje, Dienstbode, geboren op 09-01-1930 te Veldhoven (NB) (gezindte: GK), overleden op 09-03-1967 te Meerveldhoven (NB) op 37-jarige leeftijd, begraven op 13-03-1967 te Veldhoven (NB). Oude Kerkhof. Roepnaam Annie, dochter van Hendrik Weltje (zie VIIa) en Sijke Wijgerden, van, Ballon wasscher bij Philips,

Gehuwd op 22-jarige leeftijd op 23-10-1952 te Veldhoven (NB), gehuwd voor de kerk op 23-10-1952 te Veldhoven (NB) (nh) met Anton Jacobus Verhoeven, 29 jaar oud, Gemeente-ambtenaar, geboren op 26-12-1922 te Veldhoven (NB), overleden op 25-02-1988 te Eindhoven (NB) op 65-jarige leeftijd, begraven op 29-02-1988 te Eindhoven (NB). De "Hoge Boght". Roepnaam Toon,

Uit dit huwelijk:
   1.  Cornelia (zie IXc).
   2.  Johanna Philippina Petronella (Jolanda), geboren op 26-01-1963 te Veldhoven (NB). Roepnaam Jolanda,

Gehuwd op 27-jarige leeftijd op 03-08-1990 te St. Oedenrode (NB), gehuwd voor de kerk op 03-08-1990 te Veldhoven (NB) met Erik Sanders.
   3.  Marinus (zie IXd).
   4.  Hendrik (zie IXe).

VIIIc    Klaas Weltje, Stukadoor schilder, geboren op 10-09-1935 te Veldhoven (NB) (gezindte: GK), overleden op 02-12-1998 te Wintelre op 63-jarige leeftijd, gecremeerd op 07-12-1998 te Eindhoven. Crematorium Rijtackers, Anthony Fokkerweg 150, zoon van Hendrik Weltje (zie VIIa) en Sijke Wijgerden, van, Ballon wasscher bij Philips,

Gehuwd op 23-jarige leeftijd op 25-09-1958 te Eindhoven (NB) met Corrie M. Jorissen,
Inmiddels gescheiden.
Uit dit huwelijk:
   1.  Hendrik, gedoopt te Eindhoven (NB).
   2.  Nico, geboren te Eindhoven (NB).

VIIId    Jacoba Weltje, geboren op 30-12-1935 te Veldhoven (NB), dochter van Huibert Weltje (zie VIIb) en Jenneke Wijgerden, van,

Gehuwd op 21-jarige leeftijd op 26-09-1957 te Eindhoven (NB) met Berend Middel, 25 jaar oud, geboren op 28-11-1931 te Eindhoven (NB),

Uit dit huwelijk:
   1.  Huibert (zie IXf).
   2.  Geert (zie IXg).

VIIIe    Catharina Weltje, geboren op 05-03-1940 te Veldhoven (NB). Roepnaam Tineke, dochter van Huibert Weltje (zie VIIb) en Jenneke Wijgerden, van,

Gehuwd met Gerrit Wouters,

Uit dit huwelijk:
   1.  Huibert (Bert), geboren op 19-06-1965 te Veldhoven.
   2.  Jan.

VIIIf    Hendrik Carl Weltje, Journalist, geboren op 10-10-1938 te Veldhoven (NB), zoon van Gerardus (Gerrit) Weltje (zie VIId) en Louisa Wilhelmina Bastian,

Gehuwd op 23-jarige leeftijd op 11-05-1962 te Eindhoven (NB) met Jansje Johanna Anneveldt, 22 jaar oud, geboren op 24-03-1940 te Doetinchem (GL).
Uit dit huwelijk:
   1.  Gerardus Johannes (Gert-Jan), Geoloog, geboren op 24-10-1962 te Eindhoven (NB).
   2.  Louisa Alexandra (Sandra) (zie IXh).
   3.  Lennart, Bioloog, geboren op 12-01-1968 te Doetinchem (GL).

VIIIg    Alexander (Alex) Weltje, Boekhouder, geboren op 25-04-1940 te Veldhoven (NB) (gezindte: GK), zoon van Gerardus (Gerrit) Weltje (zie VIId) en Louisa Wilhelmina Bastian,

Gehuwd op 27-jarige leeftijd op 12-01-1968 te Eindhoven (NB) met Maartje (Joke) Sijnke, 23 jaar oud, geboren op 29-02-1944 te Rotterdam (ZH) (gezindte: GK).
Uit dit huwelijk:
   1.  Petronella Louise Gerarda (Petra), geboren op 28-10-1968 te Eindhoven (NB).
   2.  Lodewijk Alexander (Sander), geboren op 17-06-1970 te Eindhoven (NB).

VIIIh    Cornelia Jannigje Margje Weltje, geboren op 28-12-1945 te Veldhoven (NB). Roepnaam Kea, dochter van Gerardus (Gerrit) Weltje (zie VIId) en Louisa Wilhelmina Bastian,

Gehuwd op 24-jarige leeftijd op 02-10-1970 met Christianus A. Zweeden, van, 25 jaar oud, geboren op 12-03-1945 te Amersfoort (GL).
Uit dit huwelijk:
   1.  Bertil, geboren op 24-03-1979 te Eindhoven (NB).
   2.  Axel, geboren op 04-01-1981 te Eindhoven (NB).

VIIIi    Hendrik Willem Weltje, geboren op 02-09-1946 te Veldhoven, zoon van Cornelis Matthijs (Kees) Weltje (zie VIIe) en Grietje Hoff, ten,

Gehuwd met Tjaakje (Zus) Niemeijer, geboren op 30-07-1948 te Eindhoven, dochter van Harm Niemeijer en Lammechien Zeeman.
Uit dit huwelijk:
   1.  Cornelis Matthijs (Martien) (zie IXi).
   2.  Harm Hendrik (Henk), geboren op 11-09-1969 te Veldhoven,
   3.  Margriet (zie IXj).
   4.  Willem Albert, geboren op 06-03-1986 te Eindhoven.

VIIIj    H.J. (Eric) Weltje, zoon van Dirk Weltje (zie VIIf) en Martje Boes,

Gehuwd met D. (Diny) Löbbes.
Uit dit huwelijk:
   1.  Corina.
   2.  Martin.

VIIIk    Lia Weltje, dochter van Dirk Weltje (zie VIIf) en Martje Boes,

Gehuwd met Chris Edgar. Was woonachtig te Crawley, United Kingdom.
Uit dit huwelijk:
   1.  Philip.
   2.  Jantine.
   3.  Kelly.

VIIIl    Wilhelmina Johanna (Willy) Plein, la, geboren op 27-05-1952, dochter van Johannes Gerardus Plein, la (zie VIIj) en Antonia Johanna Hordijk.
Gehuwd met Huibert Cornelis Bervoets, geboren op 14-02-1950.
Uit dit huwelijk:
   1.  Astrid (zie IXk).
   2.  Jeroen, geboren op 11-08-1976.

IXa    Hendrik Antoon Weltje, Vanaf 1976 tot 1977 Centraal Beheer als programmeur, 1977 tot 1989 programmeur bij Hollandse Signaalapparaten, 1989 tot 1991 Software Support medewerker bij Philips Information Systems en Software inkoper bij Digital Equipment. Vanaf 1994 eigenaar van Weltje Consultancy BV en werkzaam als freelance consultant in de automatisering van luchtverkeersbegeleidingssystemen en telecommunicatie. Daarna vanaf 2000 embedded software consultant. Geboren op 09-05-1953 te Apeldoorn (GE). Kraamkliniek, Zwolseweg 43 te Apeldoorn, gedoopt (NH) op 06-09-1953 te Schaarsbergen (GE), zoon van Hendrik Weltje (zie VIIIa) en Jansje Braafhart, Geen,

Ondertrouwd te Apeldoorn (GE), gehuwd op 23-jarige leeftijd op 02-07-1976 te Apeldoorn (GE), gehuwd voor de kerk op 02-07-1976 te Ugchelen (GE) (NH) met Geertruida Maria Geurts, 28 jaar oud, Onderwijzeres, geboren op 22-02-1948 te Arnhem (GE), gedoopt (NH) te Huissen (GE), dochter van Jan Hendrik Geurts, Landbouwer Jan heeft als boerenknecht tot zijn pensioen gewerkt op de "Zilverkamp" te Huissen. De boer heette van Zadelhoff., en Maria Johanna Laar, van, In de huishouding gewerkt te Nijmegen,

Uit dit huwelijk:
   1.  Hendrik Theodoor (Erik), geboren op 21-09-1977 te Apeldoorn (GE). Lukas Ziekenhuis. Woonadres was Muldersdreef 664 te Apeldoorn. Gedoopt (NH) te Apeldoorn (GE),
   2.  Catharina Johanna (Karin) (zie Xa).
   3.  Marleen Louise (zie Xb).

IXb    Theodorus Johannes Weltje, Verzekeringsbeambte, geboren op 04-06-1956 te Apeldoorn (GE). Talingweg 27b, gedoopt (NH) op 23-09-1956 te Apeldoorn (GE), zoon van Hendrik Weltje (zie VIIIa) en Jansje Braafhart, Geen,

Gehuwd op 33-jarige leeftijd op 21-09-1989 te Apeldoorn (GE), gehuwd voor de kerk op 21-09-1989 te Hoog Soeren (GE). Oecumenisch huwelijk met Engelina Johanna Antonia Holweg, 28 jaar oud, Verzekeringsbeambte, geboren op 02-09-1961 te Uden (NB) (gezindte: RK).
Uit dit huwelijk:
   1.  Rebecca Lenora, geboren op 19-03-1991 te Apeldoorn (GE).
   2.  Sarah Elisa, geboren op 16-12-1992 te Apeldoorn (GE).

IXc    Cornelia Verhoeven, geboren op 28-06-1956 te Veldhoven (NB), overleden op 04-07-1999 te Veldhoven op 43-jarige leeftijd, begraven op 08-07-1999 te Veldhoven. De Hoge Boght, Eindhovensebaan, dochter van Anton Jacobus Verhoeven, Gemeente-ambtenaar, en Anna Hendrika Weltje (zie VIIIb),

Gehuwd op 22-jarige leeftijd op 06-10-1978 te Veldhoven (NB), gehuwd voor de kerk op 06-10-1978 te Veldhoven (NB) (NH) met Dick Blanken, Chauffeur.
Uit dit huwelijk:
   1.  Bart, geboren op 22-12-1984 te Veldhoven (NB).
   2.  Robert.

IXd    Marinus Verhoeven, geboren te Eindhoven (NB), zoon van Anton Jacobus Verhoeven, Gemeente-ambtenaar, en Anna Hendrika Weltje (zie VIIIb),

Gehuwd op 06-08-1982 te Veldhoven met Dilly Vloet.
Uit dit huwelijk:
   1.  Melanie, geboren op 04-09-1985 te Veldhoven (NB).
   2.  Stefanie Antoinette Christina, geboren op 15-03-1990 te Veldhoven (NB).

IXe    Hendrik Verhoeven, Bouwkundig Ingenieur, geboren te Eindhoven (NB). Roepnaam Henri, zoon van Anton Jacobus Verhoeven, Gemeente-ambtenaar, en Anna Hendrika Weltje (zie VIIIb),

Gehuwd op 24-05-1984 te Veldhoven (NB), gehuwd voor de kerk op 24-05-1984 te Veldhoven (NB) (NH) met Ine Heuvel, van den, Makelaarster.
Uit dit huwelijk:
   1.  Chris Martin, woont te Rotorua.

IXf    Huibert Middel, Graficus, geboren op 15-07-1958 te Eindhoven (NB), zoon van Berend Middel en Jacoba Weltje (zie VIIId).
Gehuwd (1) op 23-jarige leeftijd op 18-06-1982 te Eindhoven (NB), gescheiden na 15 jaar op 24-12-1997 van Wilma Middel, geboren op 15-09-1961 te Eindhoven (NB). Dubbele familie-naam Middel-Middel.
Gehuwd (2) op 47-jarige leeftijd op 19-12-2005 met Lisette Boom, van den.
Uit het eerste huwelijk:
   1.  Janneke, geboren op 23-04-1986 te Eindhoven (NB).
   2.  Susanne, geboren op 24-05-1988 te Eindhoven (NB).

IXg    Geert Middel, Bankwerker, geboren op 28-03-1961 te Eindhoven (NB), zoon van Berend Middel en Jacoba Weltje (zie VIIId).
Gehuwd op 22-jarige leeftijd op 03-06-1983 te Eindhoven (NB) met Helma Kooyman, 21 jaar oud, geboren op 07-04-1962 te Vught (NB).
Uit dit huwelijk:
   1.  Yorick, geboren op 12-12-1987.
   2.  Daisy, geboren op 04-02-1991.

IXh    Louisa Alexandra (Sandra) Weltje, geboren op 19-08-1966 te Doetinchem (GL), dochter van Hendrik Carl Weltje (zie VIIIf) en Jansje Johanna Anneveldt.
Kind:
   1.  Raoul Weltje, geboren op 02-03-1989 te Arnhem (GE).

IXi    Cornelis Matthijs (Martien) Weltje, geboren op 20-05-1968 te Eindhoven, zoon van Hendrik Willem Weltje (zie VIIIi) en Tjaakje (Zus) Niemeijer.
Gehuwd met Krista Veenstra, geboren op 27-07-1969 te Maastricht.
Uit dit huwelijk:
   1.  Vincent Uduward, geboren op 29-07-1996 te Veldhoven.
   2.  Eimert Reinier, geboren op 18-09-1999 te Waalre.

IXj    Margriet Weltje, geboren op 26-03-1971 te Veldhoven, dochter van Hendrik Willem Weltje (zie VIIIi) en Tjaakje (Zus) Niemeijer,

Gehuwd met Josu Urresti, geboren te Spanje.
Uit dit huwelijk:
   1.  Jordi, geboren op 02-09-1996 te Mussel.

IXk    Astrid Bervoets, geboren op 03-08-1970, dochter van Huibert Cornelis Bervoets en Wilhelmina Johanna (Willy) Plein, la (zie VIIIl).
Gehuwd met Michael Laros, geboren op 05-05-1966.
Uit dit huwelijk:
   1.  Minka Maria Louise, geboren op 29-11-2000.
   2.  Nikita Josephine, geboren op 16-09-2003.

Xa    Catharina Johanna (Karin) Weltje, geboren op 26-04-1980 te Apeldoorn (GE), gedoopt (NH) te Apeldoorn (GE). Roepnaam Karin. Karin is vernoemd naar de oma´s aan vaders en moeders kant Catharina Braafhart en Johanna van Laar.
Dochter van Hendrik Antoon Weltje (zie IXa) en Geertruida Maria Geurts, Onderwijzeres,

Samenwonend 2002 te Apeldoorn met Rob Meer, van der, geboren op 25-06-1980 te Zevenaar,

Uit deze relatie:
   1.  Vigo Luuk, geboren op 27-09-2010 te Apeldoorn,
   2.  Sverre Jesper, geboren op 26-03-2013 te Apeldoorn,

Xb    Marleen Louise Weltje, geboren op 02-08-1985 te Apeldoorn (GE), gedoopt (NH) te Apeldoorn (GE), dochter van Hendrik Antoon Weltje (zie IXa) en Geertruida Maria Geurts, Onderwijzeres.
Samenwonend 2007 te Apeldoorn met Michiel Memelink, geboren op 15-12-1977 te Apeldoorn.
Uit deze relatie:
   1.  Chris Johan Hendrik, geboren op 03-05-2011 te Apeldoorn.
   2.  Alex Gerrit Jan, geboren op 27-06-2014 te Apeldoorn.

Homepage | E-mail

 


gemaakt met PRO-GEN 'Genealogie à la Carte' software
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account